Η ομάδα μας

bill

Βασίλης Ματσάγγος

Mr. Athlos

Ο Βασίλης Ματσάγγος Πέτροβας γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα και είναι καθηγητής φυσικής αγωγής ΤΕΦΑΑ [Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών]

Ασκεί το επάγγελμα του προσωπικού προπονητή (personal trainer) από το 2014 και είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοποριακής εφαρμογής ATHLOS.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το όραμα του Athlos ξεκίνησε στις 19 Μαΐου του 2017 ως μία πύρινη επιθυμία και μία εσωτερική ανάγκη για να δοθεί η δύναμη της «επιλογής» σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους με τον ασφαλέστερο-μέσω της γνώσης- και αποτελεσματικότερο -μέσω της σωστής καθοδήγησης- τρόπο.
Είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου, από την αρχή κιόλας, πως ο Άθλος δεν θα δημιουργηθεί για να υποκαταστήσει την φυσική παρουσία του εξειδικευμένου προσωπικού προπονητή αλλά πως θα χρησιμοποιηθεί αναπληρώνοντας επάξια το κενό του. Επίσης πως θα λειτουργήσει ως προπομπός για την ένταξη των ανθρώπων σε νέες αθλητικές δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας την αξίας των καθηγητών φυσικής αγωγής και του έργου που τελούν, μέσω της αύξησης της κριτικής τους ικανότητας από τις γνώσεις που θα έχουν αποκομίσει από τον Athlos.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος της υλοποίησής του. Πέραν της δυσκολίας που είχε η δημιουργία των επεξηγηματικών βίντεο, η οργάνωση και το πέρασμα όλης της βάσης δεδομένων, ήταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας «Ηρακλής» [δηλαδή ο αλγόριθμος ο οποίος μέσα από εκατοντάδες παραμέτρους κατατάσσει τον χρήστη στο καταλληλότερο για αυτόν πρόγραμμα γυμναστικής και ελέγχει την πρόοδό του επαναπροσαρμόζοντας την επιβάρυνση και την ένταση της προπόνησης όποτε αυτό χρειάζεται (μέσω του feedback που του δίνει ο χρήστης στο τέλος της κάθε προπόνησης)].

Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως που συνάντησα ήταν αδιαμφισβήτητα η διαχείριση των συνεργατών μου, οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρω για τα πάντα, ο χρόνος που περνούσε γρήγορα και εις βάρος μας αλλά και η εύρεση οικονομικών πόρων για την πραγμάτωσή του. Δεν υπήρχε πεπατημένη, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε καθοδήγηση. Υπήρχε όμως ο δρόμος των λαθών, μέσω του οποίου απέκτησα γνώση, εμπειρία, υπομονή και μία ακαταμάχητη επιθυμία να υλοποιήσω το όραμά μου.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν 1 χρόνος. Τα χρόνια περνούσαν όμως και έμελλε η «γυμναστική μου Οδύσσεια» να διαρκέσει εν τέλει 5 χρόνια. Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, έπειτα από πολλούς προσωπικούς Άθλους, από πολλά εμπόδια που σε πολλούς φάνταζαν αξεπέραστα, στη πολυπόθητη μέρα της υλοποίησής του. Το ημερολόγιο θα γράψει «Ιούνιος 2022». Τώρα πλέον γνωρίζω πως άξιζε το κάθε δευτερόλεπτο, το κάθε δάκρυ, ο κάθε μόχθος, το κάθε λάθος.

Αφιερωμένος ο Άθλος της ζωής μου στην μητέρα μου, την ηρωίδα μου και τον άνθρωπο που με στήριξε από το πρώτο δευτερόλεπτο της απόφασής μου, ακόμη και όταν χρειάστηκε να πουλήσει το σπίτι μας για να με βοηθήσει οικονομικά, ακόμη και όταν πουλούσε το ρολόι της χαμογελαστή λέγοντάς μου «για σένα δίνω και τη ζωή μου». Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον θείο μου και την οικογένεια του που δέχτηκαν να με βοηθήσουν οικονομικά στο ξεκίνημα μου, χωρίς τη συνδρομή των οποίων δεν θα ήταν εφικτό «το ήμισυ του παντός». Ευχαριστώ τον αγαπημένο μου αδερφό ο οποίος ήταν δίπλα μου, εμπράκτως, από την πρώτη στιγμή μεταφράζοντας τα κείμενα της εφαρμογής ενώ παράλληλα έγραφε εξετάσεις στην ιατρική σχολή, μέχρι και σήμερα όπου ανάμεσα στα χειρουργεία – στην Ελβετία όπου ασκεί το λειτούργημά του- συνεχίζει την αμέριστη βοήθεια του. Ευχαριστώ τον πατέρα μου που ήταν «παρών» και έφτιαξε ολομόναχος ένα «στολίδι» γραφείο για τον Άθλο μέσα σε 8 μήνες. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τη συνεργάτιδά μου Κατερίνα Νίκα που ήταν δίπλα μου από την ημέρα μηδέν, έκανε το όραμα μου και δικό της, και μαζί υλοποιήσαμε τον Athlos που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι δημιούργημα του ενός, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Τα όνειρα που κάνουμε τελικά, είναι πολύ μικρά μπροστά στην πραγματικότητα που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Για ένα καλύτερο αύριο, για μία πιο υγιή και δραστήρια κοινωνία, ο Athlos είναι «παρών»